Image

Lojer bygger bærekraft gjennom konkrete tiltak

 

Hos Lojer har bærekraftsarbeid lenge vært en selvsagt del av virksomheten og vi tar hensyn til et bredt spekter av bærekraftsspørsmål, fra miljøspørsmål til samfunnsansvar. Mange offentlige innkjøpere er også opptatt av å ta større hensyn til bærekraftsarbeid i sine anskaffelser.

Bærekraft er et ord med mange betydninger: miljømessig bærekraft, sosial bærekraft og godt styresett passer alle under samme paraply. I Lojer ønsker vi å skape løsninger som har en positiv innvirkning på fremtidige generasjoner.

– «Det er viktig for oss å ha en positiv innvirkning på samfunnet og å anerkjenne arbeidsplassens sosiale påvirkning på våre ansatte og andre. Vår miljømessige bærekraft inkluderer bruk av fornybar energi, bærekraftige materialvalg og ressurseffektivitet, og at vi tar hensyn til miljøpåvirkningen i hele verdikjeden», sier Pirjo Virtanen, styremedlem i Lojer.

For Lojer betyr bærekraftig og god næringsdrift også tiltak som fremmer helse og velvære. Virtanen er glad for at hele konsernets stab er engasjert i bærekraftsmålene.

– Sammen leder vi bedriften mot fremtiden, men like viktig som fremtiden er nåtiden, for eksempel arbeidsfellesskapets trivsel. Det er gøy å se hvordan hele Lojer-teamet innser hvor viktig arbeidet vårt er.

 

Målet er å bli karbondioksidnøytral innen 2035

Klimatiltak er en stor del av bærekraft, og dette er ikke glemt hos Lojer. All strømmen Lojer bruker har vært karbonnøytral siden 2011, og selskapet har som mål å være karbonnøytral innen 2035. Grunnlaget er allerede lagt, med beregning av karbonfotavtrykk i gang og en god forståelse av omfanget av utslipp.

Energieffektivitet, bevaring av rent vann, forbedret avfallshåndtering og bærekraftig bruk av ressurser er viktige måter å redusere karbonavtrykket på. I tillegg har Lojers anlegg i Sastamala gjort betydelige investeringer i solenergi. Det ble i 2022-2023 besluttet å bygge et kraftverk med en toppeffekt på 300 kilowatt bestående av 930 solcellepaneler på taket av Sastamala-fabrikken i Finland.

Kraftverket kan produsere nesten 300 000 kilowattimer per år: denne energimengden tilsvarer 125 000 kilo karbondioksidutslipp, og energien som produseres kan brukes til å kjøre 1,5 millioner kilometer i en elbil.

Sammen med geotermisk investering som ble gjort i 2019, varmegjenvinningssystemet, luftvarmepumpene og LED-belysningen, vil Sastamala-anlegget være i forkant i forhold til energieffektivisering.

Bærekraft får større betydning i anskaffelser

Eero Kaaja, Lojers kvalitets- og bærekraftssjef, ønsker alle endringer som vektlegger bærekraft i anbud og offentlige anskaffelser velkommen.

– «Lojer har lenge vurdert bærekraftig bruk av ressurser og naturressurser. I tillegg er kvalitet og lang levetid våre høyeste prioriteter. For eksempel bruker våre kunder fortsatt sykehussenger som er mer enn 20 år gamle, fordi vi kan garantere lange reservedelsleveranser og effektivt vedlikehold, sier Kaaja.

I prinsippet produserer Lojer alltid produktene sine i Finland, og lokal produksjon ses på som en del av en langsiktig ansvarsfølelse.

– Vi fremmer lokalt arbeid ved våre fabrikker i Sastamala, Kempele og Hollola. Vi sveiser, lakkerer og leverer produktene selv til våre kunder.

 

Image

De store bærekrafttiltakene på innkjøpssiden mangler fortsatt noe, men når den tid kommer er vi i Lojer klare og gleder oss.

Offentlige anskaffelser er viktig

I Finland, for eksempel, utgjør offentlige anskaffelser i dag en årlig pott på 47 milliarder euro. En så stor sum penger er av stor betydning for den finske og kommunale økonomien, og ikke alle fordeler er materielle.

– «Bærekraftige offentlige anskaffelser kan bidra til mange gode ting, som klimaarbeid, sysselsetting og forsyningssikkerhet. På innkjøpssiden opplever man imidlertid at disse ikke kan tas godt nok hensyn til i poengkriteriene for anbud, sier Tero Lausala, administrerende direktør i Foreningen for finsk arbeid.

Foreløpig er det imidlertid ikke så lett å bevise bærekraft i anskaffelser.

– «Det er vanskelig å inkludere bærekraft som et scoringskriterium i en anskaffelse hvis vi ikke vet hvordan vi skal definere for eksempel karbonnøytralitet. Dette er noe anskaffelsesmyndighetene ennå ikke har tilstrekkelig erfaring med, sier Lausala.

 

Sosial bærekraft er bra for alle

Å ta hensyn til bærekraft i anskaffelser vil gagne samfunnet som helhet, da alle fordelene med bærekraftige anskaffelser ikke direkte tilfaller anskaffelsesorganisasjonen selv. For eksempel har Association for Finish Work anslått at hver million euro i innkjøp fra et finsk selskap bringer 326 000 euro i skatteinntekter og 19 arbeidsplasser til Finland.

– «De store bærekrafttiltakene på innkjøpssiden mangler fortsatt noe, men når tiden er inne, er vi i Lojer klare», lover Kaaja.